Okuryazar / Yazılar / Yönetimler Neden ve Nasıl Bozulur? – Tarihten bugüne yozlaşmış iktidarlara dair bazı tespitler yazısını görüntülemektesiniz.

Bu bölümde yer alan yazılar Okuryazar üyelerinin; profillerinde, çeşitli kategorilerde yazdıkları bireysel yazıları, deneme, şiir, öykü, makale, bilimsel araştırma vb. tarzda yazdıkları yazılar ile oluşturulmaktadır.

  • Yazar: Emre Bağce
  • Kategori: Tarih, Siyaset
  • Bu yazı Okuryazar’a 6 saat önce eklendi ve şu anda 0 Yorum bulunmaktadır.
  • Gösterim: 41
2 kişi bu yazıyı beğendi
Beğen
Yönetimler Neden ve Nasıl Bozulur? – Tarihten bugüne yozlaşmış iktidarlara dair bazı tespitler

Yönetimler Neden ve Nasıl Bozulur? – Tarihten bugüne yozlaşmış iktidarlara dair bazı tespitler

İnsanlık tarihi bize gösteriyor ki, çürümüş kötü yönetimler varlıklarını sürdürmek için ayrımcılık, kayırmacılık yapar; liyakat yerine kendileri için sadakat üretecek bozuk yapı ve sistemleri topluma yerleştirirler. Bu doğrultuda, toplumda ödül-ceza sistemini tersine çevirir, ödül alacaklara ceza, ceza alacaklara ödül dağıtırlar. Patronaj veya klientalist ilişkilerle toplumun tümüne ait varlık ve zenginlikleri oligarşik yapılar içinde üleşirler. Kötü yönetimler varlıklarını sürdürmek için hiçbir ahlaki ilke ve değer gözetmez, bu uğurda her türlü yola başvururlar. Sürekli propaganda, manipülasyon yaparlar; duruma göre zor kullanır veya siyasi rüşvet dağıtırlar, hem dışlar hem adam satın alırlar. Güçleri yeten, akıllarına düşen hiçbir aracı, fırsatı kullanmaktan çekinmezler. En aşağılık, çirkin, zalimane, ahlaksız yol ve yöntemleri mübah görürler. Onlar için geçerli, saygı duydukları, istismar edilmeyecek hiçbir yüce değer ve ölçüt bulunmaz. Söylem ve sloganlarla halkı uyuştururken, havuç-sopa siyasetiyle herkesi ayrı ayrı kendi çürümüş yapılarının ve kurdukları oyunun parçası hâline getirirler. Kötü yönetimler kendileri için güç, kudret, zenginlik; halkın büyük çoğunluğu içinse yoksulluk, acı ve sefalet üretirler. Ele geçirdikleri imkanları ve konumları sürdürmek için yapmayacakları hiçbir aşağılık iş ve kötülük yoktur. Bu uğurda Machiavelli'nin bahsettiği gibi, öyle olmasalar dahi ahlaklı ve dindar görünürler. Toplumda korku üretmenin, insanları yoksullaştırmanın kendi yönetimlerini perçinleyeceğini bilirler ve bilinçli olarak bu yönde politikalar üretirler. İç veya dış ilişkilerinde, ülke veya toplumlarının menfaatinden ziyade, kendi şahsi menfaatlerini gözetirler. Platon, Aristoteles, Farabi, Nizamülmülk, İbn-i Haldun, Erasmus, More gibi bilge düşünürlerin zihin yorduğu başlıca mesele, yönetimlerin bozulmasıdır. Daha doğrusu yönetimler neden ve nasıl bozulur? Sağlıklı işleyecek ve görece bozulmayacak yönetimler nasıl kurulabilir ve sürdürülebilir? İşte bu sorular, bugünün dünyasının da en önemli, can yakıcı sorularıdır. Bu konular üzerine zihin yoranlar için, dünya tarihi ve bilge düşünürlerin eserleri altın kıymetinde fikir ve önerilerle doludur. Hamiş: Bu yazıyı lütfen konuya dair tadımlık bir giriş olarak değerlendirin. İlginizi çeker ve bu konulara dair okumak yazmak, konuşmak isterseniz beni haberdar edin. Sevgilerimle...
Beğen, Paylaş ve Yorum Yap
Diğer sosyal mecralarda da paylaşmayı sakın unutma :)
...
Emre Bağce imzasında diyor ki;

Hayata umutla bak.

Emre Bağce'nin Profili Emre Bağce'nin Tüm Yazıları

Bu Yazının Yorumları

Son Eklenenler
Son Yorumlar

Muhammed ÇELİK- 1 gün önce

Bu mecrada müsvedde kağıda bir şeyler karalar gibi... Geleceği Mazisinde Olan Ülke

Emre Bağce- 1 gün önce

Güzel bir yazı, okurken, yazıyla birlikte insan pek... Geleceği Mazisinde Olan Ülke

MUSTAFA KALFA- 2 hafta önce

Popüler klişelere gülerek bakan ama kimseyi gülerek... Çarpık Cümleler #1 – Hiç Okumad...
Daha Fazlasını Gör