Okuryazar / Yazılar / Türkiye'de Çeviri Yayıncılığı Kültür Hayatımızı Geliştirmiyor, Aksine Felç Ediyor yazısını görüntülemektesiniz.

Bu bölümde yer alan yazılar Okuryazar üyelerinin; profillerinde, çeşitli kategorilerde yazdıkları bireysel yazıları, deneme, şiir, öykü, makale, bilimsel araştırma vb. tarzda yazdıkları yazılar ile oluşturulmaktadır.

  • Yazar: Emre Bağce
  • Kategori: Toplum, Deneme
  • Bu yazı Okuryazar’a 4 gün önce eklendi ve şu anda 0 Yorum bulunmaktadır.
  • Gösterim: 159
5 kişi bu yazıyı beğendi
Beğen
Türkiye'de Çeviri Yayıncılığı Kültür Hayatımızı Geliştirmiyor, Aksine Felç Ediyor

Türkiye'de Çeviri Yayıncılığı Kültür Hayatımızı Geliştirmiyor, Aksine Felç Ediyor

Türkiye'de çeviri yayıncılığı kültür hayatımızı geliştirmiyor, aksine felç ediyor. Bu yazıda ülkemizde yaygın olarak yaşanan, sessiz olarak geçiştirilen fakat bir o kadar derin ve travmatik bu soruna dair gördüklerimi kısaca paylaşmak istiyorum. Nedenine geçmeden, hemen ifade edeyim: Bu meseleyi çok uzun zamandır gözlemledim, üzerinde düşündüm, artık belli bir kanaate ulaştım. Bunu, ülkesini seven, toplumuna ve insanlığa değer veren ve elinden geldiğince topluma ve insanlığa değer katmaya çalışan bir insan, vatandaş ve akademisyen olarak paylaşıyorum. Türkiye'de çeviri yayıncılığı kültür hayatımızı geliştirmiyor, aksine felç ediyor. Çeviriler yapmış olsam, çevirilerin önemine inansam da, durum bu. "Neden?" derseniz... Bir defa ülkemizde yüzyıldır ısıtılıp ısıtılıp toplumun önüne konan çeviriler; 1. Yayıncılar için kolay, zahmetsiz ticari yap/sat bir iş. 2. Çevirmenler için zahmetli, yıpratıcı, emeği karşılamayan özverili bir iş. 3. Toplum için, kültürel hegemonya üreten bir faaliyet. Toplumu asıl felç eden boyutu ise hakiki bir düşünce dünyasının yeşermesini önleyen, iğdiş eden araç olarak kullanılması. Yani ülkede fikir insanı yetişmesine ket vuruyor. Adı yabancı olunca bayağı da olsa her fikrinde hikmet aranan ve koro olarak tekrar edilen bir toplum üretiyor. Bu ülkenin dürüst, ahlaklı, çalışkan, üretken yazarları, akademisyenleri, fikir insanları ağzıyla kuş tutsa dönüp bakmayan, bu kimselere dair küçük bir iltifatı, teşekkürü çok gören, buna karşı yabancı yazarların peşine sürü gibi düşüp her yaptığında, söylediğinde hikmet arayan bir toplum. Ülke ve toplum için ne büyük bir kompleks ve acı! Bu konuyu uzatmadan, sadece ana fikir düzeyinde paylaşmamın sebebi, hepimizin üzerinde düşünmesi için bir zemin oluşması. Belki bu konu üzerine düşünmeye, fikir alışverişi yapmaya başlarsak meselenin farklı yönlerini açma, sorunları tespit etme ve çözümler geliştirme imkanımız olur. Bunlarla ilgili olarak, ulusal düzeyde tanınan bilinen yayınevlerinin son dönemlerde yayımladığı, reklamını, tanıtımını yaptığı kitapların bir listesine bakılırsa, ne dediğim çok daha iyi anlaşılacaktır. Aklı başında insanlarla bu meseler üzerine düşünmek ve konuşmak dileğiyle...
Beğen, Paylaş ve Yorum Yap
Diğer sosyal mecralarda da paylaşmayı sakın unutma :)
...
Emre Bağce imzasında diyor ki;

Hayata umutla bak.

Emre Bağce'nin Profili Emre Bağce'nin Tüm Yazıları

Bu Yazının Yorumları

Son Eklenenler
Son Yorumlar

Emre Bağce- 1 hafta önce

@Kadir58 Amin Abi, nur içinde yatsınlar. Canım Annem'e

Kadir TEPE- 1 hafta önce

Evet Hocam, her yerde ve her zaman özlenir anneler.... Canım Annem'e

Serdar Yıldırım- 1 hafta önce

Link açılmazsa arama motorlarına kopyala yapıştır y... Portekiz'in Başkenti Lizbon'da...
Daha Fazlasını Gör