Okuryazar / Yazılar / Artvin Vizyon Projelerle Destinasyon Kalitesini Artıracak! yazısını görüntülemektesiniz.

Bu bölümde yer alan yazılar Okuryazar üyelerinin; profillerinde, çeşitli kategorilerde yazdıkları bireysel yazıları, deneme, şiir, öykü, makale, bilimsel araştırma vb. tarzda yazdıkları yazılar ile oluşturulmaktadır.

  • Yazar: Recep A(r)slanbaş
  • Kategori: Haber
  • Bu yazı Okuryazar’a 11 ay önce eklendi ve şu anda 0 Yorum bulunmaktadır.
  • Gösterim: 294
2 kişi bu yazıyı beğendi
Beğen
Artvin Vizyon Projelerle Destinasyon Kalitesini Artıracak!

Artvin Vizyon Projelerle Destinasyon Kalitesini Artıracak!

Artvin Vali Yardımcısı Cevat Uyanık, İl Genel Meclisinin 06/03/2020 tarihli oturumunda Artvin Valiliğince hazırlanan ‘Artvin’de Alternatif Turizm Yatırımları’ konulu projenin tanıtımını yaptı.
Yeşil Yol Güzergahında Kültür, Turizm
Bilindiği üzere, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı DOKA 30/12/2019 tarihi itibarıyla ‘Sürdürülebilir Turizm ve Destinasyon Yönetimi’, ‘Yeşil Yol Güzergahında Kültür, Turizm ve Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi’ ve ‘Coğrafi İşaretli Ürünler’ başlıklarında mali destek programlarına yönelik proje teklif çağrısı ilanına çıkmıştı. 27/03/2020 son başvuru tarihli çağrıda başarılı bulunan projelere %25-%75 oran ve 250.000-750.000 tutarında mali yardımda bulunulacak.
Suda ve Karada Sportif Faaliyet Parkurları
Bu yönde, Artvin Valiliğince hazırlanan ‘Artvin’de Alternatif Turizm Yatırımları’ konulu proje ile ilgili Artvin Vali Yardımcısı Cevat Uyanık ‘Suda ve Karada Sportif Faaliyet Parkurlarının İlanı, Deniz Turizmi Tesisleri ve Araçlarının Yatırımı ve İşletilmesi, Kamu Eliyle Yapılacak Kültür Yatırımları, Eko Turizm Fonksiyonlu Alanlar ile Etkinliklerinin Planlanması, Korunan Alanların Plan ve Projelendirilmesi, Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıklarının Bakımı ve Onarımı ile Projelendirilmesi, Hedef Turizm Varlıklarının Altyapı ve Çevre Düzenlenmesi ile Tesisleşmesi, Yeni Yerleşimlerin Kentsel Tasarım Rehberlerine Uygun Turizm Odaklı Kent Kimliği ve Markalarının Oluşturulması, Turizm Merkezlerindeki Atıl Tesislerin Turizme Kazandırılması, Gastronomi-Zanaat ve Halk Sanatları-Müzik- Edebiyat Temalarında Folklor ve Kültürel Çeşitlilik Sağlanması, Alan Rehberliği ve Turizm Bilgi Ofisleri Uygulamalarının Hayata Geçirilmesi’ gibi yatırım ve proje konularına alan adıyla yer verdi. Hatırlanacağı üzere, Eski Artvin Vali Yardımcısı Adem Başoğlu da ‘Muratlı, Borçka, Deriner, Yusufeli ve Artvin Baraj Gölleri ile HES kıyıları ve bu kıyılara yakın üst kotlardaki turizm amaçlı çekim merkezleri, odak noktaları oluşturulmasına yönelik hazırlanacak ÇORUH Master Plan kapsamında ‘Dokuz Cazibe Noktası’ ile ilgili 14 özel ve kamu sektör yatırım konularını DOKA Kalkınma Ajansı ve Artvin Valiliği Proje Ofisi ile belirlemiş ve hatta, İl Genel Meclisi’de meclis kararı alarak proje DOKA’dan 150.000 lira kaynak almıştı. Söz konusu projenin uygulanabilirliği ve mali kaynağın yetersiz olması nedenli proje uygulanmamıştı.
Eko Turizm ve Yayla Turizmi
Burada açıklanan proje ile ilgili ulusal veya bölgesel politika, plan ve programlarda; Eko turizm ve yayla turizmi gibi doğa amaçlı turizm türlerinin geliştirilmesi için turizm altyapısının geliştirilmesi, agro turizm, macera turizmi, spor turizmi faaliyetlerinin geliştirilmesi için planlarının hazırlanması, kıyı gerisinde nitelikli çevre düzenlemesi, sokak ışıklandırması, kaldırım, bordür vb alt yapı ile çiftlik turizmi, organik tarım, hobi bahçeleri, butik villa bahçeleri vb. üst yapı yapılması, yerleşmeler içinde özgün el sanatları, alışveriş için mekanlar, pazaryeri düzenlemeleri, turistleri eğlendirmek ve çevreyi tanıtmak için çeşitli ulaşım düzenlemelerinin yapılması, eğlence merkezi ve temalı parkların oluşturulması, orman içi gezi ve dinlenme yerlerinin düzenlenmesi, turizm amaçlı sportif faaliyet parkurları, ekoturizm fonksiyonlu alanlar, mesire yerlerinin belirlenip ilan edilmesi, deniz/göl turizm tesisleri/araçlarının belgelendirilmesi ve alt belgelendirilmesi gibi anahtarlar geçmekte. Aynı yönde, söz konusu proje ile ilgili dünyadaki başarılı mikro ve makro proje örneklerinde; 30 farklı proje ve aktivite ile ortak bir temada yerel bir park ve markası oluşturmuş. Yöresel ürünlerin satışı için aylık çiftlik pazarları kurulmuş ve yöresel yemekler tanıtılarak oluşturdukları marka ile yöresel ürünlerin satışını yapmışlar. Diğer zanaatkar ve üreticilerde bu markaya katılmış ve kısa tedarik zinciri; küçük geleneksel çiftliklerde hayvan yetiştiriciliği ve organik meyve sebze yetiştiriciliği, kompostlama, alternatif ve unutulmuş ürünlerle agro turizme yönelik turizm paketleri oluşturulmuş. Hatta, yerel ürünlerle ilgili pek çok yarışma, festival ve fuar yapmış; arıcılık, geleneksel et üretimi ve işlenmesi, kırsal turizmde mutfak mirası, yöresel kurslar ve atölyeler kurmuşlar. Yine, sanat festivali etkinliğiyle canlı müzik, şiir, film, açık hava sinema ve yaratıcı atölye çalışmaları planlanmış. Açık hava spor ve çocuk oyun alanları için fitnes aleti, çocuk parkı ekipmanı, açık hava satranç ekipmanı almış ve açık hava bowling salonu kurmuşlar.
Doğa Yürüyüşü ve Sportif Faaliyet Parkurları
Bununla birlikte; Keşif, keyif, güzellik temasında doğa yürüyüşü, atlı doğa yürüyüşü, koşu, olta balıkçılığı, su sporları, tekne turu, bisiklet turu, otokros-motokros, atv-safari, yamaç paraşütü, dağcılık, kuş gözlemciliği, arkeoloji ve piknik alanı gibi sportif faaliyet parkurlarını bir ağda yapılandırma ve birleştirme fikrini ortaya koymuş, mevcut rotaları ve ilgi çekici yerleri başlangıç noktası kabul ederek geçmişte köyleri bağlamak için kullanılmış terk edilmiş yollar gibi yeni rotaları da bu ağa dahil etmişler. Bu yaklaşımı desteklemek için online rota planlayıcısı aracı, GPS navigasyonu ve akıllı telefon uygulaması geliştirmişler. Bu sayede, unutulmuş yollar kullanılarak kırsal bölgeler keşfedilmiş; tematik güzergahlardan yerel cazibe merkezlerine varılmış. Yine, gezilecek yerler, konaklama yerleri ile otel, gastronomi, gıda, satış/çiftlik mağazası, el sanatları, restoran işletmelerinin mevcutları desteklenirken yenileri de planlanarak ağa dahil edilmiş ve pazarlama veya satış sistemleri kurulmuş. Böylece, yerel girişimcilik desteklenerek tematik grupların kırsalda kalmaları, aile kurmaları, çocuk yetiştirmeleri ve köy nüfusunun en bir kuşak boyunca korunması sağlanmış. Ayrıca, köylerdeki atıl durumda olan eski okullarda terzilik ürünler, yöresel hediyelik eşyalar, kurumsal hediyeler, yapay çiçekler, cam boyama ve vitray gibi el zanaatları ürünleri geliştirilmiş, folklor kolleksiyonu oluşturulmuş ve sergilenmiş. Hatta, köy halkının tarımsal ve ticari amaçlı kooperatifleşmesi için projeler geliştirmiş. Sonuç olarak, turizm il ve ilçe destinasyonu kapsamında il genelinde katılımcı politika ile turizm, el sanatları, gastronomi, tarım, işleme, zanaatkarlık endüstrileri ile farklı turistik çekim merkezleri geliştirmek, turistik paket ürün ve hizmetleri oluşturmak, tematik köy tesisleri kurmak ve birbirlerine bağlamak yönünde kısa, orta ve uzun vadede hayata geçebilecek sonuç odaklı önemli yatırımların ön fizibilite çalışmaları ortaya konarak kamu yatırım programı, ulusal ve bölgesel kuruluş desteklerinden faydalanmak suretiyle vizyon projelerle yeni destinasyon oluşturmak ve mevcut destinasyon kalitesini ve kapasitesini artırmak amacıyla projelerin yerel paydaşlarla hazırlanıp basılı, internet tabanlı ve etkinlik ortamlarında tanıtımını yapıp, görünürlükleri sağlanacak. Aynı yönde, gerekli lobicilik çalışmaları da yürütülürse ilgili idarelere ve kişilere maliye politikası kaynakları aktarılıp projelerin uygulama ve işletme safhalarına geçilmesine çalışılacak. Burada, unutulmaması gereken çevre ve doğal kaynakların koruma ve kullanma dengesinde kullanılması ve gereken önlemlerin alınması olacak.
Beğen, Paylaş ve Yorum Yap
Diğer sosyal mecralarda da paylaşmayı sakın unutma :)
...
Recep A(r)slanbaş imzasında diyor ki;

net.tekdurak.com.tr/ org.tekdurak.com.tr/ tekdurak.com.tr: Yaratıcı Endüstri Tesisleri, Yazılımları ve Dijital İçerikleri; Yaratıcı Ar-Ge, Reklamcılık ve Mimarlık ile Tıpkı Baskıları: Yatırım İşletme Merkezi.

Recep A(r)slanbaş'ın Profili Recep A(r)slanbaş'ın Tüm Yazıları

Bu Yazının Yorumları

Son Eklenenler
Son Yorumlar

Burcu Biter- 1 gün önce

Çok teşekkürler 😊 Çürümek

İnfoCheri- 1 gün önce

"Tanrı’nın size bağışladığı topraklara girdiğinizde... Doğa ve insan

Emircan ERDAL- 1 gün önce

Güzel bir ikileme değinmişsiniz kaleminize sağlık. Çürümek
Daha Fazlasını Gör