Okuryazar / Kitaplar / Gönüllü Kulluk Üzerine Söylev isimli kitabı görüntülemektesiniz.
Gönüllü Kulluk Üzerine Söylev

Gönüllü Kulluk Üzerine Söylev

7 kişi beğendi
5 kişi okudu
3 kişi inceledi ve yorumladı
3 kişi alıntıladı ve paylaştı
Hakkında

Gönüllü Kulluk Üzerine Söylev

Gönüllü Kulluk Üzerine Söylev
Etienne de La Boétie
Çev. Mehmet Ali Ağaoğulları


Yakın dostu, büyük Fransız düşünürü Montaigne'in, "Kanımca, La Boétie çağımızın en büyük insanıdır" diye söz ettiği Etienne de La Boétie'nin Gönüllü Kulluk Üzerine Söylev'i siyasal düşünce tarihinde yeni bir yaklaşımın öncüsü olmuştur. Siyaset olgusunu iktidar ilişkileri biçiminde algılayan La Boétie, bugün bile kafaları kurcalayan, "insanların nasıl olup da itaat etmekle kalmayıp boyun eğmeyi, hatta kulluk etmeyi arzuladıkları" sorununu yapıtının odak noktasına yerleştirir. La Boétie, iktidar olgusunu ve bunun ideolojik dayanaklarını (geniş anlamda hegomonyayı) irdelemekle yetinmez; iktidar ilişkileri ağının en üst düzeyde kuramsallaşmış biçimine, bir başka deyişle devlet sorununa yönelir. Tiran'ın ya da "Bir"in iktidarından yola çıkarak XVI. yüzyıl Fransası'nda artık açıkça belirginleşmeye başlayan modern devletin gerçeğine ulaşır. Bu bakımdan Gönüllü Kulluk Üzerine Söylev, gerçekte, devlet egemenliğinin niteliği üzerine yapılmış bir söylevdir.


Söylevden küçük bir pasaj:


Size böylesine hâkim olan kişinin iki gözü, iki eli, bir bedeni var ve herhangi bir insandan daha başka bir şeye sahip de değil. Yalnızca sizden fazla bir şeyi var; o da sizi ezmek için ona sağlamış olduğunuz üstünlük. Eğer siz vermediyseniz, sizi gözetlediği bu kadar gözü nereden buldu? Sizden almadıysa, nasıl oluyor da sizleri dövdüğü bu kadar çok eli olabiliyor? Kentlerinizi çiğnediği ayaklar sizinkiler değilse bunları nereden almıştır? Sizin tarafınızdan verilmiş olmasa üzerinizde nasıl iktidarı olabilir? Kendinize ihanet etmeseniz, sizi öldüren bu katilin yardakçısı olmasanız o ne yapabilir? Zarar versin diye meyvalarınızın tohumunu dikiyorsunuz. Hırsızlıklarına eşya sağlamak için evlerinizi doldurup döşeyip, kızlarınızı da şehvet tutkusunu tatmin etsin diye yetiştiriyorsunuz. Derin haz duygularını incelikle ele alabilsin diye ölesiye çalışıp bitkin düşüyorsunuz. Onun daha güçlü ve sert olması ve böylece dizginleri daha da sıkması için kendinizi zayıflatıyorsunuz… 


Bunun için kurtulmaya çalışmanız gerekmez, yalnızca kurtulmak istemeniz yeterli olacaktır. Kulluk etmemeye karar verdiğiniz an özgürsünüz demektir. Onu itmenizi ya da dengesini bozmanızı istemiyorum. Fakat yalnızca; onu desteklemeyin; işte o zaman onun altından kaidesi çekilmiş bir Colosse gibi tüm ağırlığıyla düşüp parçalandığını göreceksiniz… 


**

Birinci Kısım:

Etienne de La Boétie ile Yapıtı "Gönüllü Kulluk Üzerine Söylev"in Kısa Bir Tanıtılması / Mehmet Ali Ağaoğulları

s.245-247


İkinci Kısım:

Gönüllü Kulluk Üzerine Söylev, Etienne de La Boétie

s.248-275

Kaynak: Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, Yıl 1983, Cilt 38, Sayı 1, s.245-275

Kitap Yorumları

  • Emre Bağce
    Emre Bağce Gönüllü Kulluk Üzerine Söylev, ilk kez 1576 yılında yayımlanan, Etienne de La Boétie'nin bir solukta okuyacağınız yöneten-yönetilen ilişkilerine dair söylevi. 1983'te SBF Dergisi'nde yayımlanmıştır. Çev. M. Ali Ağaoğulları.
  • Neslihan
    Neslihan Çok etkileyici, belge niteliğinde bir söylev. Paylaşım için teşekkürler. Beğeniyle okudum.
  • Murat şenocak
    Murat şenocak Belki dünümüzden yansıma yapmışlar ama bugün de yaşadığımız bu maalesef. Umarım geleceğimize ışık tutar ve zihinler aydınlanır

Şu yazılar da ilginizi çekebilir