Okuryazar / Kitaplar / İstanbul'un Tarihi Yapıları isimli kitabı görüntülemektesiniz.
İstanbul'un Tarihi Yapıları

İstanbul'un Tarihi Yapıları

4 kişi beğendi
4 kişi okudu
0 kişi inceledi ve yorumladı
1 kişi alıntıladı ve paylaştı
Hakkında

İstanbul'un Tarihi Yapıları

İstanbul'un Tarihi Yapıları Pdf e-kitap oku / indir


Metin Yaşar Keskin'in İstanbul'un Tarihi Yapıları Boyama Kitabı Okuryazar’ın dijital kitaplığında. Pdf e-kitap olarak okuyabilir, indirebilirsiniz.

İstanbul'un Tarihi Yapıları Boyama Kitabında,  Y. Metin Keskin’in çizdiği İstanbul’dan dokuz tarihi yapının deseni yer alıyor. Hem suluboya hem de kuru kalem boyama tekniği kullanmaya uygun olan tarihi yapılar ise şöyle: Beyoğlu'ndaki ÇEKÜL Evi, Birinci Vakıf Han, Galata Kulesi, Kadıköy, Kapalıçarşı Mercan Çeşme, Kız Kulesi, Ostrorog Yalısı, Amcazede Yalısı, Ortaköy Camisi, Haseki Hürrem Sultan Hamamı.

DESENLERLE TARİHİ SOKAK VE YAPILAR

ÇEKÜL Vakfı, 1970’li yıllardan bu yana sahada sürdürdüğü doğal ve kültürel mirası koruma ve yaşatma çalışmalarında belgelemeye özel bir önem verdi. Bünyesinde 47 bin materyal bulunan ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezindeki koleksiyon çok sayıda fotoğraf ve kartpostal ile karikatürist, grafik tasarımcı ve ressamların elinden çıkmış; ÇEKÜL’e özel üretilmiş afiş, çizim, resim ve karikatürden oluşuyor. Bu materyale ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezinin dijital platformundan ulaşmak ve kimi örneklerini ÇEKÜL Vakfının yayınlarında görmek mümkün. 

ÇEKÜL’ün çalışmalarında işlerine sıklıkla rastlayabileceğiniz isimlerden biri de, Y. Metin Keskin. ÇEKÜL Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi, yüksek mimar Y. Metin Keskin, kendi atölyesinde serbest mimar olarak çalışmalarını sürdürürken, mimarlıkla ilgili kitap ve dergiler için suluboya ve desenleriyle Anadolu kentlerinin kültürel mirasını resimliyor ve fotoğraflıyor. ÇEKÜL Vakfı önderliğinde Sivas’ta yürütülen çalışmalarda Selçuklu Parkı Projesi, Buruciye Medresesi, İzzeddin Keykavus Şifahiye Medresesi, Sivas Hükümet Konağı, Ziya Projelerini gerçekleştirdi. Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi (Eski Süvari Kışlası Binası), Topkapı Sarayı Eski Karakol ile Kars Aynalı Köşk, Keskin’in uygulamaya geçirilen projeleri arasında bulunuyor. Y. Metin Keskin, ÇEKÜL Vakfının yayınlarında yer alan suluboya desenleriyle Anadolu’nun sokaklarını, tarihi yapılarını yeni bir gözle görmeye fırsat yaratıyor.   


ORTAKÖY CAMİSİ – ORTAKÖY

Sultan Abdülmecid tarafından Mimar Nigoğos Balyan’a 1853 yılında yaptırılan Büyük Mecidiye Camisi, halk arasında Ortaköy Camisi olarak bilinir. İstanbul Boğaziçi’nde Beşiktaş ilçesinin Ortaköy sahilindedir. Barok üslubunda inşa edilmiş olan caminin restorasyonu Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından üç yıl süren çalışmanın sonunda, 2014’de tamamlanmıştır. 


AMCAZADE YALISI – ANADOLU HİSARI

Anadolu Hisarı yakınında Köprülüler soyundan gelen Amcazâde Hüseyin Paşa tarafından 1699 yılında yaptırılmıştır. Anadolu yakasında bilinen en eski ahşap yalı olduğu düşünülmektedir. Karlofça Anlaşmasının taslakları bu yalıda hazırlanmıştır. Günümüzde Amcazade Yalısı olarak bilinen ahşap köşk aslında büyük bir yalı kompleksinin günümüze ulaşabilmiş divanhânesinin sadece bir bölümüdür. 


BİRİNCİ VAKIF HAN – EMİNÖNÜ

Eminönü Sultanhamam’da yer alan Birinci Vakıf Han, Mimar Kemaleddin Bey tarafından 1918 yılında inşa edilmiştir. Birinci Ulusal Mimarlık Döneminin ilk çağdaş hanı olan yapı, tarihi yarımadanın geleneksel dokusuna uyum sağlayan üslubu ile dikkat çekicidir. Günümüzde banka şubesi olarak kullanılmaktadır. 


GALATA KULESİ – BEYOĞLU

Dünyanın en eski kulelerinden biri olan Galata Kulesi, Bizans İmparatoru Anastasius tarafından MS 500’lü yıllarda Fener Kulesi olarak inşa ettirilmiştir. IV. Haçlı Seferinde tahrip edilen kule, daha sonra 1348 yılında “İsa Kulesi” adıyla Cenevizliler tarafından Galata surlarına ek olarak yeniden yapılmıştır. Farklı dönemlerde farklı işlevler verilen ve ekler yapılan kule sırasıyla hapishane, rasathane ve yangın kulesi olarak kullanılmıştır. 1967 yılında yapılan restorasyon sonrası günümüzdeki görünümüne kavuşmuştur. 


KADIKÖY

Günümüzde İstanbul’un en önemli ilçelerinden biri olan Kadıköy’de yerleşmenin tarihi MÖ 600’lü yıllara dayanmaktadır. 18. yüzyıl sonlarına kadar çoğunlukla mesire yeri olan Kadıköy Selimiye Kışlası ve Haydarpaşa Askeri Hastanesinin açılması, vapur seferlerinin artması ve demiryolunun yapılmasını takiben gelişmeye başlamıştır. Osmanlı Döneminin sonlarına doğru Kadıköy İstanbul’un en gelişmiş semtlerinden biri haline gelmiştir. 1930’a kadar Üsküdar’a bağlı olan Kadıköy 1930’da ilçe ilan edilmiş ve Cumhuriyet Döneminde daha da gelişme kaydederek günümüzdeki halini almıştır. 


KAPALIÇARŞI MERCAN ÇEŞME – BEYAZIT (Kapalıçarşı Hacı Beşir Ağa Çeşmesi)

Kapalıçarşı günümüzde 21 adet kapı ile şehre bağlanmaktadır. Kapalıçarşı’nın Tığcılar Sokağında, Mercan Kapısı girişinde yer alan Kapalıçarşı Hacı Beşir Ağa Çeşmesi, üzerindeki inşa kitabesine göre 1727-1728 yıllarında Hacı Beşir Ağa tarafından yaptırılmıştır. Kitabe, Lale Devrinin ünlü şairi Nedim tarafından yazılmıştır. Yapının mimarı ise bilinmemektedir. 


KIZ KULESİ – ÜSKÜDAR

Üsküdar’ın sembolü haline gelen Kız Kulesi, Üsküdar’da Bizans Döneminden kalan tek eserdir. MÖ 20’li yıllara kadar uzanan tarihi bir geçmişe sahip olan kule, Karadeniz’in Marmara ile birleştiği yerde küçük bir ada üzerinde kurulmuştur. Kız Kulesi, bir zamanlar, boğazdan geçen gemilerden vergi alınmak maksadı ile kullanılmıştır. Kule ile Avrupa Yakası boyunca büyük bir zincir çekilmiş ve gemilerin Anadolu Yakası ile Kız Kulesi arasından geçişine izin verilmiştir. Kule farklı dönemlerde onarım görmüş ve yapıya eklentiler yapılmıştır. Antik Çağ’da Arkla (küçük kale) ve Damialis (dana yavrusu) adları ile anılan kule, bir ara da “Tour de Leandros” (Leandros’un kulesi) ismi ile ün yapmıştır. Pek çok rivayete konu olan kule günümüzde Kız Kulesi ismi ile bütünleşmiştir. 


KONT OSTROROG YALISI – KANDİLLİ

Kont Ostrorog Yalısı İstanbul Boğazının Anadolu yakasında, Kandilli’de bulunmaktadır ve 1850’lerde Adliye Nazırı Server Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Yalı 1904 tarihlerinde Polonyalı Leon Valerien Ostrorog tarafından satın alınmış ve bu isimle tanınmıştır. Neo-klasik üslupta inşa edilmiş olan yalının bahçesinde 1882 tarihli bir hamam aynası, selsebil ve bir de çeşme bulunmaktadır. Bu bahçeden oldukça geniş bir kapı ile yalının salonuna girilmektedir. 2004 yılında Rahmi Koç tarafından satın alınarak restorasyonu yapılmıştır.


HASEKİ HÜRREM SULTAN HAMAMI SULTANAHMET

İstanbul’da Ayasofya Müzesi ile Sultanahmet Camisi arasında yer alan hamam, Kanuni Sultan Süleyman’ın eşi Hürrem Sultan tarafından, Mimar Sinan’a 16. yüzyılda (1556–1557) Ayasofya’nın yanına, 532 yılında tamamen yıkılan tarihi Zeuksippos Banyolarının bulunduğu yere inşa ettirilmiştir. Klasik devir Osmanlı hamamları üslubundaki yapı, çifte hamam şeklinde ve 75 m uzunluğundadır. Bu hamamda, Türk hamam mimarisinde bir yenilik olmak üzere ilk defa kadınlar ve erkekler kısmı aynı eksen üzerinde yapılmıştır. Hamam, kadınlar ve erkekler kısımlarında soğukluk, ılıklık ve sıcaklık olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. 1910 yılına kadar aktif olarak kullanılan hamam, uzun yıllar kapalı kalmıştır. Zaman zaman mahkûmların tutulduğu hamam, dönem dönem kâğıt ve benzin deposu olarak da kullanılmıştır. Hamam 1957–1958 yıllarında onarımdan geçmiş ve son olarak 2008 yılında restorasyonu yapılmıştır. 


Baskı için kullanmak isterseniz önerimiz:
Kuru boya için: A4 fotokopi kâğıdı
Suluboya için: A4 / Min. 160 gr.


Konu: E-kitap oku, E-kitap indir, Pdf kitap oku, Pdf kitap indir, İstanbul'un Tarihi Yapıları Boyama Kitabı, Metin Yaşar Keskin kitapları, Mimarlık kitapları, Tarihi Yapılar kitabı

Kitap Yorumları

Şu yazılar da ilginizi çekebilir