Hakkında
Çok gezen mi bilir, çok okuyan mı? Deneyimlerim ikisinin birbirini tamamladığını gösterdi. İran farklı etnik grupların yaşadığı ve bu grupların hala dillerini, geleneklerini, kültürlerini hatta zerdüştlük gibi eski dini geleneklerini devam ettirdiği bir kültür mozaiğini barındırmaktadır. Gezilerimde köylerde konakladım. Geleneksel müzikleri de dinledim, dansları da izledim. Çok farklı lezzetler de tattım. Bu sayfada deneyimlerimi sizlerle paylaşacağım.
  • Gezinti Yeri

Tarih hocalarımızla yaptığımız bu gezide heykeller karşısında hepimiz şaşırdık. Öncellikle II. Abdülhamit neden Osmanlı kadınının tasvir edildiği iki farklı heykel hediye etti. Heykellerin kıyafetleri ve örtünme şekilleri de ilgi çekici diğer nokta. (Devamı yorumda)

İran Gezi Notlarım

II. Abdülhamid'in Kaçar şahı Nasıreddin Şah'a hediye ettiği Osmanlı kadınının tasvir edildiği heykeller. Hediye edilen heykeller Gülistan Saray'ında yer almaktadır. Heykeller Osmanlı kadınlarının zarefetleri, güzelliğiyle birlikte savaşçı özelliklerini de göstermektedir.

İran Gezi Notlarım

Nevruz Bayramı İran'ın en büyük bayramı olup ziyaretleşmeler bu bayramda yapılır. Bayramlıklar alınır, bayram temizliği yapılır, yemekler hazırlanır, küçükler sevindirilir. Ramazan ve Kurban bayramları ise bizdeki gibi kutlanmaz.

İran Gezi Notlarım

Hicri shamsi takvimi kullanan İran bugün 1400 yılına giriyor. 21 Mart Nevruz Bayramı İran'da yeni yılın ilk günüdür. Farsça olan "Nev -ruz" kelimesi "yeni-gün" anlamına gelmektedir. İran'ın yeni yılı kutlu olsun.

İran Gezi Notlarım

Tuğrul Bey Türbesi - Rey Büyük Selçuklu Devleti'nin kurucusu ve ilk sultanı olan Tuğrul Bey'in türbesi Tahran'ın 20 km uzağında Selçuklu'nun başkenti olan Rey'de  yer almaktadir. 12. yy yapıldığı düşünülen kümbet mimari yapısı ile Selçuklu tarihinin önemli eserleri arasındadır.

İran Gezi Notlarım

Abyaneh-2 Bir Müslüman köyü olan Abyaneh, Sasani Devleti'nin dini olan Zerdüştlük'ün bazı ritüellerini gelenek olarak sürdürmektedir. Yaptığım sohbetlerde sadece geleneklerini sürdürdüklerini, Zerdüşt olarak anılmaktan rahatsızlıklarını aktardılar. #Okuryazar #merhaba #hayırlıolsun

İran Gezi Notlarım

Dağlara kurulu Abyaneh Köyü'nün konumu köy sakinlerinin kapalı bir topluluk olmalarını ve Sasanilere (MS. 224-651) kadar uzanan geleneklerini sürdürmelerini sağlamış. Köyün yaşlıları hala Sasanilerin resmi dili olan Pehlevice konuşmaktadır. İran'da farklı bir deneyim için uğramanızı tavsiye ederim.

İran Gezi Notlarım
Tüm iletileri görmek için üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
Bir hata oluştu lütfen sayfayı yenileyiniz.