- Yazar: Okuryazar Editöryal
- Kategori: Edebiyat, Masallar
- Etiketler: En Sevilen Masallar, Nasrettin Hoca Fıkraları - Masalları, Nasrettin Hoca Fıkraları, Parayı Veren Düdüğü çalar Fıkrası, Nasrettin Hoca En Meşhur Fıkraları, Parayı Veren Düdüğü çalar Deyiminin Hikayesi, Nasrettin Hoca Hikayeleri Uzun, Deyimler Ve öyküleri, Eğitici Fıkralar çocuklar İçin, Nasrettin Hoca Diyaloglu Fıkra, Türk Halk Mizahı örnekleri, Parayı Veren Düdüğü çalar Anlamı, Nasrettin Hoca Fıkraları Edebi Anlatım, çocuklara Anlatılacak öğretici Fıkralar, Paranın Değeri İle İlgili Hikaye, Kasabaya Düdük Almaya Giden Hoca, Mizahi Halk Hikayeleri, En Güzel Nasrettin Hoca Fıkrası, Nasreddin Hoca Klasik Fıkralar, Parayı Veren Düdüğü çalar özlü Söz
- Bu yazı Okuryazar’a 3 saat önce eklendi ve şu anda 0 Yorum bulunmaktadır.
- Gösterim: 33

Nasrettin Hoca - Parayı Veren Düdüğü Çalar
Bir yaz sabahı köy meydanı çocuk sesleriyle çınlıyordu. Koşuşturan, bağrışan, üstü başı toz içinde kalmış bir grup çocuğun ortasında, Nasrettin Hoca elinde bastonuyla durmuş onları seyrediyordu. Gözlerinde yorgun ama içten bir gülümseme vardı.
İçlerinden biri –en yaramazları– dayanamayıp atıldı:
— “Hoca’m! Sen bugün kasabaya gidiyormuşsun?”
— “He ya evladım, sabah namazından sonra düşeceğim yola.”
— “O zaman bize bir düdük alır mısın? Şöyle güzelinden, sesi cırtlak çıkanından!”
Diğerleri de hemen atıldı:
— “Bana da!”
— “Ben de isterim!”
— “En büyük düdük benim olsun ama!”
Hoca, gür sakalının altından hafifçe güldü:
— “Olur çocuklar… Ama unutmayın, düdük de pazarda bedava değil. Kim düdük isterse, bir akçe versin, ben de ona göre alayım.”
Çocuklar heyecanla ceplerini yoklamaya başladı. Mehmet, Fatma, Ali... Kimisi annesinden kopardığı eski bir bakır akçeyi getirdi, kimisi babasının verdiği harçlıktan. Hepsi bir bir Hoca’ya verdi. Fakat içlerinden biri –Kamil– hiçbir şey getirmedi. Sadece bakakaldı.
— “Kamil, ya sen?” diye sordu Hoca.
— “Benim param yok Hoca’m... Ama ben de isterim düdük.”
Hoca başını okşadı:
— “Canın sağ olsun evladım.”
Ertesi gün öğle vakti, köyün tozlu yolu üzerinde bir eşek gözüktü. Üstünde yine Hoca, heybesi dolu.
Çocuklar dört bir yandan koşa koşa geldiler.
— “Hoca’m! Aldın mı düdükleri?”
— “Aldım elbet! Herkesin parasına göre düdüğü burada.”
Hoca heybeden düdükleri çıkardı. Parayı veren çocuklara birer birer uzattı. Kimisinin düdüğü kalındı, kimisininki incecik ötüyordu. Herkes çalmaya başladı, köyün meydanı bir anda kakofonik bir düdük orkestrasına döndü.
Bir köşede Kamil duruyordu. Gözü çocukların elinde, yüreği buruk. Dayanamayıp Hoca’ya yaklaştı:
— “Hoca’m… Benim düdüğüm nerede?”
Nasrettin Hoca eşeğinin üstünde doğruldu. Sesi her zamanki gibi yumuşak ama tok:
— “Evladım… Sen para vermedin ki ben sana düdük alabileyim.”
— “Ama ben de istedim…”
Hoca gözlerini kıstı, anlamlı bir bakışla gülümsedi:
— “Kamil, bu dünyada her isteğin karşılığı vardır. Kimi para verir, kimi emek… Unutma, parayı veren düdüğü çalar.”
O gün, düdük sesi köyde biraz duyuldu. Ama Hoca’nın o sözü yıllar boyu kulaklarda çınladı.
Nasreddin Hoca kimdir?
Nasreddin Hoca 1208 - 1284 yılları arasında Akşehir'de yaşamış olan halk bilgesidir. Güldüren ve düşündüren fıkralarıyla bilinmektedir. Hikmet ve ibret dolu fıkraları, zamanla atasözü haline gelmiştir. Çoğunlukla hazırcevap kişiliğini yansıtılan hikâyelerle tanınan Nasreddin Hoca'nın gerçekte yaşayıp yaşamadığına, yaşadıysa gerçek kişiliğinin nasıl olduğuna dair farklı görüşler bulunuyor.
Parayı Veren Düdüğü Çalar Fıkrası ne anlatıyor?
“Parayı Veren Düdüğü Çalar” fıkrası çok bilinen ve sevilen bir Nasreddin Hoca fıkrasıdır. Bu fıkra, insanlara bu dünyada her isteğin bir karşılığı olduğunu, emeksiz yemek olmadığını anlatır.
En Sevilen Masallar da ilginizi çekebilir
Göz atmak için tıklayın
Nasrettin Hoca'nın diğer fıkra ve masalları da ilginizi çekebilir
Göz atmak için tıklayın
Bu sayfayı beğendiyseniz, lütfen yorum yapmayı ve çevrenizle paylaşmayı unutmayın.
Etiketler: Parayı Veren Düdüğü Çalar Fıkrası, Nasrettin Hoca En Meşhur Fıkraları, Parayı Veren Düdüğü Çalar Deyiminin Hikayesi, Nasrettin Hoca Hikayeleri Uzun, Deyimler Ve Öyküleri, Eğitici Fıkralar Çocuklar İçin, Nasrettin Hoca Diyaloglu Fıkra, Türk Halk Mizahı Örnekleri, Parayı Veren Düdüğü Çalar Anlamı, Nasrettin Hoca Fıkraları Edebi Anlatım, Çocuklara Anlatılacak Öğretici Fıkralar, Paranın Değeri İle İlgili Hikaye, Kasabaya Düdük Almaya Giden Hoca, Mizahi Halk Hikayeleri, En Güzel Nasrettin Hoca Fıkrası, Nasreddin Hoca Klasik Fıkralar, Parayı Veren Düdüğü Çalar Özlü Söz Fıkralar, Parayı Veren Düdüğü Çalar Fıkra, Nasreddin Hoca masalları, Parayı Veren Düdüğü Çalar Fıkrası, Parayı Veren Düdüğü Çalar Fıkrası kısaca, Parayı Veren Düdüğü Çalar metni, Parayı Veren Düdüğü Çalar anlamı, Nasrettin Hoca Fıkraları, Parayı Veren Düdüğü Çalar fıkrası yazılı, Parayı Veren Düdüğü Çalar cevapları 2. sınıf, Parayı Veren Düdüğü Çalar FIKRASI ne anlatıyor, Nasreddin Hoca Kimdir, Nasrettin Hoca Fıkrası – Edebi ve Diyaloglu Anlatım, Nasrettin Hoca Fıkraları, En Sevilen Masallar, Nasrettin Hoca Fıkraları - Masalları
Okuryazar'ı keşfedin!
Okuryazar'a üye olup, daha fazla özellikten tamamen ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz. Dilerseniz, kendinize köşe açabilir, anlık ileti paylaşabilir, yazılar kısmında ilgilendiğiniz konularda içerikler yazabilirsiniz.
Nasreddin Hoca kimdir Fıkralar Nasreddin Hoca Eşeğin İşi Çıkmış Nasreddin Hoca masalları Nasreddin Hoca Fıkraları
Beğen ve Yorum Yap
Bu Yazının Yorumları
Neslihan- 3 gün önce
Musa Karakaya- 3 gün önce
Murat şenocak- 1 ay önce