Okuryazar / Sanatçı / Neşet Ertaş isimli sanatçıyı görüntülemektesiniz.

Neşet Ertaş

  • Müzik Türü: Halk Müziği
  • Albüm Sayısı: 19
  • Gösterim: 2590
  • Sanatçı, Okuryazar’a eklendi ve şu anda 0 yorumu bulunmaktadır.
8 kişi bu sanatçıyı beğendi
Neşet Ertaş kimdir? Hayatı, Albümleri, Türküleri

Neşet Ertaş 1938 yılında Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesinde dünyaya geldi.

Babası bağlama ustası Muharrem Ertaş, annesi Döne Ertaş'tır. 8 yaşına kadar doğduğu Kırtıllar Köyü'nde yaşadı, sonra ailesi ile birlikte İbikli Köyü'ne yerleşti. 12 yaşındayken annesini kaybetti. Daha sonra babası yeniden evlendi ve Yozgat'ın Yerköy ilçesine taşındılar.

Muharrem Ertaş, küçük yaşlarda keman ve bağlama çalmayı öğrendi, babasıyla birlikte yörenin düğünlerinde sazı ile türküler söyledi. Neşet Ertaş bir süre Kırşehir'de ve Kırıkkale'de bulundu, 1957 yılında İstanbul'da ilk plağını Neden Garip Garip Ötersin Bülbül adı ile babası Muharrem Ertaş'a ait türküyle çıkardı. İstanbul'da bir süre çalıştıktan sonra Ankara'ya yerleşti.

1962 yılında askerliğini yaptı, daha sonra Ankara'da sahne aldığı gazinoda tanıştıkları Leyla hanım ile evlendi. Bu evlilikten iki kızları ve bir oğulları dünyaya geldi. Yedi yıl süren evlilikten sonra 1970 yılında ayrıldılar. 1978 yılında alkol ve sigara kullanımından dolayı parmaklarından felç geçirdi ve işsiz kaldı. Kardeşinin daveti üzerine Almanya'ya gitti, tedavi oldu. Çocuklarının eğitimi ve müzik çalışmalarından dolayı uzun süre Almanya'da kalan sanatçı, 2000 yılında İstanbul'da verdiği konserle sahne hayatına geri döndü.

Cumhurbaşkanı tarafından verilmek istenen 'devlet sanatçılığı' unvanını, kendisinin zaten halkın sanatçısı olduğunu söyleyerek kabul etmedi. TBMM tarafından verilen üstün hizmet ödülünü ise bu kültüre hizmet eden ecdat adına aldığını söyledi.

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında yapılan ulusal envanterlerden "Yaşayan İnsan Hazineleri Türkiye Ulusal Envanteri"ne alınarak yaşayan insan hazinesi kabul edildi. 25 Nisan 2011 tarihinde İTÜ Devlet konservatuvarı tarafından fahri doktora ödülüne layık görüldü.

Bağlamadaki tavrı ve türküleri konservatuvarlarda ders olarak okutuldu. Hayatı ve eserleri iki ciltlik kitap hâlinde yayımlandı.

Neşet Ertaş ne zaman hayatını kaybetti?

Neşet Ertaş 25 Eylül 2012 tarihinde İzmir'de hayatını kaybetti. Mezarı Kırşehir Bağbaşı Mezarlığında, babası Muharrem Ertaş'ın yanındadır.

Neşet Ertaş'ın mezar taşında ne yazıyor?

Bozkır'ın Tezenesi olarak anılan sanatçının mezar taşında şöyle yazmaktadır: "Sakın ol ha, insanoğlu İncitme canı, incitme Her can bir kalp, Hakk'a bağlı İncitme canı, incitme."

Neşet Ertaş'ın Albümleri

Hata Benim
Niye Çattın Kaşlarını
Zahidem
Gönül Dağı
Ağla Sazım
Ayaş Yolları
Çiçek Dağı
Dostlara Selam
Garibin Dünyada Yüzü Gülmez
Gurban Olduğum
Sevsem Öldürürler
Sabreyle Gönül
Sevda Olmasaydı
Vay Vay Dünya
Zülüf Dökülmüş Yüze
Yar Gönlünü Bilenlere
Anadolu Ozanlar Serisi / Ölmeyen Türküler 2
Bozkırın Tezenesi
Benim Yurdum


Konu: Neşet Ertaş kimdir? Hayatı, Albümleri, Türküleri, Halk Müziği dinle

Neşet Ertaş Albümleri

Neşet Ertaş isimli sanatçının sitede kayıtlı 19 albümü bulunmaktadır. Aşağıda yer alan sekmelere tıklayarak albümler arasında gezinebilirsiniz. Favori şarkılarınızı müzik listenize eklemeyi unutmayın.

Şu an çalan şarkı:

Yorumlar